Mata inte din hund med

Klassisk hundmat

För ett par veckor sedan passade jag 2 hundar som var lite extra kräsna, de bägge skulle dagligen ha tillagad mat. Var det inte kycklingfiléer så var det fläskkotletter.

Det är frestande att dela maten med dina kära familjemedlemmar, du bör dock vara medveten att många av de mänskliga livsmedel som finns, är faktiskt giftiga för hundar. Nedan har vi satt ihop en lista med livsmedel som du bör undvika att servera hundar.

Barnmat

Många människor försöker ge barnmat till hundar, speciellt tror flera att valpar kan äta vanlig barnmat. Barnmat är inte dåligt i allmänhet. Du bör dock kontrollera den barnmat som ger hunden att den inte innehåller något lökpulver. Värt att tänka på också, är att barnmat inte innehåller alla de nödvändiga näringsämnen en frisk hund behöver.

Tuggummi

De flesta tuggummin innehåller sockerarten Xylitol, som inte har några effekter på människor. Dock kan det orsaka en våg av insulin hos hundar, vilket gör att hundens blodsocker kan sjunka till farlig nivå. Om din hund äter stor mängder tuggummi, kan lever och njurar ta skada.

Godis

Även godis innehåller ofta Xylitol, samma typ av socker som tuggummi. Så, håll godis och tuggummin utom räckhåll för din hund och hundvalp.

Choklad

Choklad anses giftigt för hundar. Choklad innehåller koffein och teobromin som kan vara giftiga ämnen för din hund. Choklad kan orsaka flåsningar, kräkningar och diarré, och skada din hunds hjärta och nervsystem. Se upp!

Majskolv

Majs kan hundar äta, men inte majskolvar. De flesta hundar kan inte smälta majskolven lätt, vilket kan orsaka tarmobstruktion, en mycket allvarlig och eventuellt dödlig sjukdom om den inte behandlas omedelbart.

Svamp

Svampar är knepigt för oss människor, men än mer knepigt för hundar. Medan vissa typer av svampar är bra, kan andra däremot vara giftiga för hundar. Vissa typer av svamp kan orsaka allvarliga magsmärtor för hundar. Som en försiktig hundägare, bör du försöka undvika att ge svamp till din hund.

Tobak

Ge ALDRIG tobak till din hund! Effekterna av nikotin på hundar är mycket mer värre än för människor. Den giftiga dosen nikotin hos hundar är 3 milligram nikotin per kilo av hundens kroppsvikt. Hos hundar är 10 mg/kg potentiellt dödligt.

Matlagningsdeg

Deg gjord med levande jäst kan vara farligt vid förtäring för hundar. När rå deg sväljs, ges den varm och fuktig miljö i magen, vilket är en idealisk miljö för jästen att föröka sig, vilket resulterar i en expanderande massa deg i magen. Expansion av magen kan vara tillräckligt allvarligt för att minska blodflödet till magslemhinnan, vilket resulterar i vävnadsdöd.

Gammal mat

Skämd mat som har mögel och andra bakterier som kan orsaka allvarliga skador på din hunds hälsa.

Tillagade ben

Medan råa ben är fördelaktigt för din hunds tänder, kan kokta ben vara farligt för din hund. Kokta ben är sprödare, vilket innebär att det är mycket troligt de kan splittra sig och orsaka inre skador i din hund.

Kattmat

En liten burk kattmat som äts av din hund brukar inte vara någon fara. Men matar du hunden med kattmat regelbundet, så kan det orsaka några hälsofrågor. Kattfoder har oftast högre nivå av protein och fett som inte är hälsosamt för hundar.

Fett

Kött som innehåller mycket fett, kokta eller råa kan orsaka pankreatit hos hundar.

Lever

Utfodring lever kan ibland kan vara okej, men Mata inte för mycket lever till din hund. Överdriven konsumtion av lever kan påverka din hunds muskler och ben.

Jäst

Som tidigare nämnts, för mycket jäst kunde brista din hunds mage och tarmar.

Mejeriprodukter

Vissa hundar mår bra av mejeriprodukter. Hundar har dock generellt relativt låg toleransnivå mot laktos som finns i mjölk. Det kan därför orsaka diarré och andra magproblem.

 

I nästa bloggpost kommer vi ta upp vilka drycker som du ska undvika att ge till din hund!

Facebook Kommentarer

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*