Mata inte din hund med

För ett par veckor sedan passade jag 2 hundar som var lite extra kräsna, de bägge skulle dagligen ha tillagad mat. Var det inte kycklingfiléer så var det fläskkotletter.

Det är frestande att dela maten med dina kära familjemedlemmar, du bör dock vara medveten att många av de mänskliga livsmedel som finns, är faktiskt giftiga för hundar. Nedan har vi satt ihop en lista med livsmedel som du bör undvika att servera hundar. Lite längre ner på sidan så ser ni vilka mediciner och kosttillskott till hundar som kan hjälpa till med tarmfloran. Vi berättar även mer om vilka växter som är farliga att ha i trädgården. 

Var uppmärksam på om hunden äter gräs, en del hundar tycker förmodligen det smakar gott, men ibland äter hunden gräs för att spy. Exempelvis om den mår dåligt, eller om det kliar i halsen eller om hunden fått i sig något olämpligt.

Naturliga tuggben är alltid bra för hundens munhälsa.

Farligt för hundar att äta

Barnmat

Många människor försöker ge barnmat till hundar, speciellt tror flera att valpar kan äta vanlig barnmat. Barnmat är inte dåligt i allmänhet. Du bör dock kontrollera den barnmat som ger hunden att den inte innehåller något lökpulver. Värt att tänka på också, är att barnmat inte innehåller alla de nödvändiga näringsämnen en frisk hund behöver.

Tuggummi

xylitol hundDe flesta tuggummin innehåller sockerarten Xylitol, som inte har några effekter på människor. Dock kan det orsaka en våg av insulin hos hundar, vilket gör att hundens blodsocker kan sjunka till farlig nivå. Om din hund äter stor mängder tuggummi, kan lever och njurar ta skada.

Godis

godisÄven godis innehåller ofta Xylitol, samma typ av socker som tuggummi. Så, håll godis och tuggummin utom räckhåll för din hund och hundvalp. Lakrits kan leda till förgiftning.

Choklad

chokladChoklad anses giftigt för hundar. Choklad innehåller koffein och teobromin som kan vara giftiga ämnen för din hund. Choklad kan orsaka flåsningar, kräkningar och diarré, och skada din hunds hjärta och nervsystem. Se upp! Välj istället naturligt hundgodis!

Majskolv

majskolvKan hundar äta majs? Javisst, majs kan hundar äta, men inte majskolvar. De flesta hundar kan inte smälta majskolven lätt, vilket kan orsaka tarmobstruktion, en mycket allvarlig och eventuellt dödlig sjukdom om den inte behandlas omedelbart.

 

Svamp

svampSvampar är knepigt för oss människor, men än mer knepigt för hundar. Medan vissa typer av svampar är bra, kan andra däremot vara giftiga för hundar. Vissa typer av svamp kan orsaka allvarliga magsmärtor för hundar. Som en försiktig hundägare, bör du försöka undvika att ge svamp till din hund.

Tobak

tobakGe ALDRIG tobak till din hund! Effekterna av nikotin på hundar är mycket mer värre än för människor. Den giftiga dosen nikotin hos hundar är 3 milligram nikotin per kilo av hundens kroppsvikt. Hos hundar är 10 mg/kg potentiellt dödligt.

Matlagningsdeg

degDeg gjord med levande jäst kan vara farligt vid förtäring för hundar. När rå deg sväljs, ges den varm och fuktig miljö i magen, vilket är en idealisk miljö för jästen att föröka sig, vilket resulterar i en expanderande massa deg i magen. Expansion av magen kan vara tillräckligt allvarligt för att minska blodflödet till magslemhinnan, vilket resulterar i vävnadsdöd.

Gammal mat

Skämd mat som har mögel och andra bakterier som kan orsaka allvarliga skador på din hunds hälsa.

Tillagade ben

Medan råa ben är fördelaktigt för din hunds tänder, kan kokta ben vara farligt för din hund. Kokta ben är sprödare, vilket innebär att det är mycket troligt de kan splittra sig och orsaka inre skador i din hund.

Kattmat

En liten burk kattmat som äts av din hund brukar inte vara någon fara. Men matar du hunden med kattmat regelbundet, så kan det orsaka några hälsofrågor. Kattfoder har oftast högre nivå av protein och fett som inte är hälsosamt för hundar.

Banan

Banan kan låta ofarligt, men det finns risk att banan leder till urinsten för att bananer innehåller höga halter magnesium.

Fett

Kött som innehåller mycket fett, kokta eller råa kan orsaka pankreatit hos hundar.

Lever

Utfodring lever kan ibland kan vara okej, men Mata inte för mycket lever till din hund. Överdriven konsumtion av lever kan påverka din hunds muskler och ben.

Jäst

Som tidigare nämnts, för mycket jäst kunde brista din hunds mage och tarmar.

Mejeriprodukter

Vissa hundar mår bra av mejeriprodukter. Hundar har dock generellt relativt låg toleransnivå mot laktos som finns i mjölk. Det kan därför orsaka diarré och andra magproblem. Mögelost innehåller roquefortin som är en svamp som hundar är känsliga för och kan ge nervtoxisk effekt, skakningar m.m.

Giftiga växter för hundar

I trädgården finns det en hel del att tänka på. Vissa växter är direkt giftiga och farliga för hundar att ha i trädgården, speciellt om hunden gillar att smaka på saker den inte ska göra. Även inomhus gäller det att tänka på vilka växter du har. SVA har en bra lista på vilka växter som är giftiga för hundar.

Glykolförgiftning

Glykol är lömskt som vi har till våra bilar på vintern. Tyvärr älskar våra hundar sötsaker och glykol får aldrig stå framme så att hunden kan slicka i sig detta. Men det kan även hända att du råkar spilla glykol ute, gör genast rent då, eftersom endast en liten dos glykol kan döda hunden. Det gäller även att vara uppmärksam ifall andra spillt glykol ute, exempelvis på parkeringar eller garage. 

Kontakta omedelbart veterinär om du anser att detta kan ha inträffat.

Symptom på glykolförgiftning är illamående, trötthet, kramper, kräkning. Sedan följer vinglighet och efter ett till tre dygn kan urinen sluta bildas, kramperna blir värre och hunden kan hamna i koma och dö.

Vad kan du göra själv?

Unga hundar äter ofta olämpliga föremål. Det är alltid säkrast att uppsöka en veterinär, numera finns det även veterinär online. Ge aldrig värktabletter som är avsedda för människor till din hund på eget bevåg, värktabletter får endast ges enligt veterinärs rekommendationer. Ge aldrig alvedon till hunden eftersom alvedon förstör röda blodkroppar hos hunden och kan vara dödligt.

Om hunden fått i sig ett vasst föremål rekommenderas färsk sparris. Sparrisens trådar lindar in det vassa föremålet och kan förhoppningsvis komma ut naturliga vägen utan att skada tarmen.

Förebyggande och behandling

canipurpro behandla tarmflora hundCanipur Pro rekommenderas till hunden för att förbättra tarmfloran under perioder av stress, antibiotikabehandling eller vid andra tillstånd som kan påverka den naturliga bakteriefloran i tarmen. Detta är en välsmakande pasta.
prokolin mot diarre hundPro-Kolin + är ett dietiskt fodertillskott för hundar som ges för att återställa tarmfunktionen vid akut, okomplicerad diarré. Pro-Kolin är ett välsmakande probiotikum och prebiotikum med kaolin och pektin vilket stärker, lugnar och skyddar tarmen vid diarré.

fortiflora tarmfloraFortiFlora rekommenderas om hunden har problem med magen. Detta är ett fodertillskott som kan främja hundens tarmhälsa.

Fortiflora kan hjälpa hunden att hantera obalanser i tarmens mikroflora.

FortiFlora Canine innehåller mjölksyrebakterier som finns naturligt i tarmarna hos alla friska djur och människor.

FortiFlora innehåller C- och E-vitamin. De välgörande bakterierna i FortiFlora bidrar till en hälsosam matsmältning och kan främja ett hälsosamt immunförsvar.

FortiFlora kan användas vid matsmältningsproblem, antibiotikakurer, stressande situationer exempelvis vid fyrverkerier eller vid förändringar av kosten eller lös avföring.

Rekommenderat hundfoder för hundar med känslig mage

hills hundmat rekommendas till hundar med känslig mageDet finns speciellt framtaget hundfoder till hundar som har känslig mage och känslig hud. Hills Science Plan Adult Sensitive Stomach & Skin Medium

Känslig hud och mage förekommer ofta samtidigt så Hills hundfoder är den perfekta kombinationen. Hills hundmat består av kyckling och är ett lättsmält torrfoder för vuxna hundar.

Hills hundfoder rekommenderas av veterinärer.

Ingredienser håller högsta kvalitet och förstklassig smak.

Hills hundfoder är lättsmält vilket gör hundfodret optimalt för upptag av näringsämnen.

Kan hundar äta ägg?

Javisst, undvik dock att ge rå äggvita eftersom det kan leda till biotinbrist. Annars är ägg i alla andra former nyttigt för hunden. 

Hundförsäkring

Sist men inte minst är det bäst att påtala hur viktigt det är att ha en bra hundförsäkring för oförutsedda händelser. Nedan är några hundförsäkringar som är väldigt populära.

Facebook Kommentarer

Lämna en kommentar